La Couture

Style & Fashion Magazine

Preskoči navigaciju
LaCouture vješalica (logo)

Gay brakovi

Europska populacija se sve više opušta kada su u pitanju gay zajednice i istospolni brakovi. Ako nas pitate, bilo je i vrijeme.

Francuska je konačno odobrila homoseksualne, bračne zajednice, već prakticirane u Nizozemskoj koja ih je ozakonila 1 travnja 2001 godine. Slijedila je Belgija, 2003 i vrlo katolički orijentirana Španjolska, dvije godine kasnije, dolaskom socijalista na čelo političke moći. Nisu zaostale ni skandinavske zemlje : najprije Norveška 2008 a Švedska godinu kasnije. Island je vjenčanja istog spola odobrio 2010 isto kao i Portugal. Danska je prva zemlja sto je odobrila građanske unije osoba istog spola, 7 lipnja 1989 godine a od 15 lipnja tekuće godine, istospolni parovi se mogu ujediniti i u državnoj Luteranskoj crkvi.

U svijetu je pokret, također, zahvatio maha, pa se u Kanadi od 2005, Južnoj Africi godinu kasnije i Argentini od 2010, može fondirati istospolna, bračna zajednica. U SAD zakon varira. Danas se homoseksualni parovi mogu vjenčati u Vermontu, u Connecticutu, Iowi u Massachusettsu, i u New Hampshireu, isto kao u New Yorku, državi Washington, u Marylandu i Washington DC. Isto je i u Mexicu ali samo u federalnoj državi i u Quintana Roo.

Međutim mali broj zemalja dozvoljava homoseksualcima oženjenim ili ne, usvojiti djecu. U Europi je to moguće u Belgiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Islandu.Ujedinjeno Kraljevstvo, u kojem se brakovi među istim spolom ne priznaju ali gdje postoji građansko partnerstvo, dozvoljava usvajanje. Portugal to zabranjuje. U Njemačkoj, jednako kao u Finskoj, usvojiti dijete bračnog partnera je moguće. U Canadi jedino na Otoku princa Edwarda, zatim u Novom Brunswicku, Nunavutu, Yukonu odbijaju zakon o usvajanju. Američki kontinent je podijeljen : izvjesne zemlje dozvoljavaju usvajanje. Južna Afrika i Argentina također su legalizirale usvajanje, dok ga Brasil i Australija toleriraju, ne prihvaćajući homoseksualni brak.Na Starom kontinentu još ne postoji zajednički zakon o homoseksualnim unijama pa odredbe što odgovaraju španjolskim ili nizozemskim građanima, ne vrijede u Francuskoj. Usprkos europskim principima slobode kretanja i slobode izbora zemlje stanovanja.

Nedavni pariška Guy Pride, okupio je oko 100 000 sudionika koji su krenuli iz četvrti Montparnasse i hodali do trga Bastille, u pratnji dobro naoružanih policajaca i žandara. Helikopteri sa lako zamjetljivim naoružanjem, isto kao i lovački avioni, nadlijetali su Grad svjetlosti cijeli vikend.

body tech