La Couture

Style & Fashion Magazine

Preskoči navigaciju
LaCouture vješalica (logo)

KROZ OBJEKTIV: David LaChapelle

Predstavljamo vam ekscentirčnog umjetika koji ne samo da oduševljava fotografijom, već to radi spotovima i dokumentarcima. Čekirajte!

Kao ˝bijeg od stvarnosti stvarajući novu stvarnost˝, jednom je opisao svoj rad. U ranim 80- ima radio je kao vozač autobusa, danas je svjetski priznati umjetnik i fotograf. Jarke boje, humor i dinamične teme, iskazane kombiniranjem hiper- realistične estetike sa socijalnim porukama okosnica su stila Davida LaChapella.

Njegov rad prvi je zamijetio legendarni Andy Warhol, koji mu je ponudio prvi fotografski posao za Interview Magazine. LaChapellove upečatljive konceptualne fotografije krasile su naslovnice i stranice talijanskog Voguea, Francuskog Voguea, Vanity Fair, GQ, Rolling Stone i ID magazina. Fotografirao je također i široku paletu raznolikih ličnosti kao što su Tupac Shakur i Madonna, Shakira, Eminem, Lady Gaga, Lance Armstrong, Michael Jackson, Lil 'Kim, Uma Thurman, Elizabeth Taylor, David Beckham, Leonardo DiCaprio, Hillary Clinton, Muhammad Ali i Britney Spears.

Nakon etabliranja u svijetu suvremene fotografije odlučio je napraviti korak dalje i okušao se u režiranju glazbenih spotova, kazališnih predstava i dokumentarnih filmova, što je rezultiralo s nekoliko uspješnih spotova (Christina Aguilera, Moby, Jennifer Lopez, Britney Spears…) i nagrađivanih dokumentaraca.

''No postaje sve teže pomiriti svoje umjetničke želje s komercijalnom stvarnošću. Moje konceptualne fotografije postale su previše za modne časopise'' izjavio je u jednom intervju, što objašnjava činjenicu da je LaChapelle u 2006. odlučio smanjiti svoje sudjelovanje u komercijalnoj fotografiji i vratiti se svojim ''korijenima'' fokusirajući se na umjetničku fotografiju. Od tada, je stalni izlagač a njegove izložbe jednako su zastupljene kako u komercijalnim galerijama tako i galerijama vodećih javnih ustanova diljem svijeta.

Put do uspjeh nije bio lagan. LaChapelle priznaje da je "radoholičar'', dijelom i zato što boluje od bipolarnog poremećaja stoga je sklon stanjima manične energije i nesanica; "To je definitivno utjecalo na oblikovanje moje ličnosti pa tako i mojeg rada. U tom smislu, ni s kim se ne bi mijenjao."

Nedavno je u jednom intervjuu negodovao o trenutnom konzumerističkom društvu i lošem utjecaju mode; "Volim modu, ljepotu i glamur. To je znak civilizacije. Mi koristimo modu u oblikovanju svojevrsnog društvenog statusa i lijepog izgleda, ali kad dođe do pretjerivanja postanemo potpuno neuravnoteženi, onda se živi dekadentno i uobraženo. A kad se to dogodi na globalnoj razini, živite u dekadentnom i uobraženom svijetu. Društvo je postalo opsjednuto kapitalom i materijalnim ja se želim vratiti nekim drugim vrijednostima. ''

David LaChapelle ne prestaje biti inspiriran svime od povijesti umjetnosti do ulične kulture preko havajske džungle u kojoj živi, projicira sliku 21. Stoljeća, pop kulture svojim radom koji je ujedno pun ljubavi i društvene kritike. Osim toga on je jedan od rijetkih fotografa- umjetnik koji je uspjelo prijeći iz svijeta mode i celebrity fotografije u hermetički zatvoren svijet umjetničke fotografije.

body tech